Nobel Pharmsanoat

Nobel Pharmsanoat
Nobel Pharmsanoat jedna je od tri glavne proizvodne baze kompanije Nobel Ilac, koja je osnovana u Turskoj 1964. godine i koja posluje u više od 20 zemalja, a u Uzbekistanu ta farmaceutska kompanija posluje od 2002. sa skoro 400 zapošljenih.

Dobila je Međunarodne standarde ISO 9001: 2008 u 2012, ISO 22000: 2005 (HACCP) u 2014. i GMP sertifikat 2016. godine.

Nakon odluke kompanije Nobel Ilac da izgradi novu fabriku svjetske klase kako bi unaprijedio postojeću proizvodnju i povećao svoje izvozne mogućnosti, izgradnja novog postrojenja je započeta 16. novembra 2013. a završena je u avgustu 2017. Nobel je novu proizvodnu i laboratorijsku opremu u okviru svojih ulaganja u razvoj tehnologije u Uzbekistanu nabavio iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Kine, Švajcarske, Velike Britanije, Italije, Japana, Turske, Koreje i Indije. Fabrika trenutno raspolaže sa opremom za proizvodnju više od 60 lijekova, kao i laboratorijama za fiziku, hemiju i mikrobiologiju, i API, boksovima i skladištima za gotove proizvode. Naša proizvodnja je u potpunosti u skladu sa EU GMP standardima.

Kapacitet proizvodnje je 10 miliona kutija godišnje. Sadrži 110 proizvoda koji pokrivaju 60 molekula u različitim grupama, poput tableta, film tableta, kapsula, praška za suspenziju, kapi, spreja i nazalnog spreja, i penicilina.

Nobel Pharmsanoat je blisko sarađuje sa Institutom za hemiju biljnih materija Akademije nauka Uzbekistana na bazi lokalnih biljaka. Danas se u inostranstvo izvoze 3 od 5 vrsta proizvoda proizvedenih od domaćih aktivnih supstanci. Novoosnovana jedinica za istraživanje i razvoj u našoj kompaniji radi na istraživanju i primjeni novih molekula u proizvodnji. Pored toga, uskoro će početi da radi i naš proizvodni pogon za aktivne supstance, opremljen savremenom tehnologijom.

Nobelovi proizvodi sa oznakom "Made in Uzbekistan" izvoze se danas u Tursku, Kazahstan, Avganistan i Gruziju.

Nobel Pharmsanoat daje veliki značaj zaštiti životne sredine i ekologiji. U proizvodnji je primijenjen sistem „tehnologija bez otpada“ i uspostavljeno je postrojenje za prečišćavanje vode.